Дух и традиция - Традиционен панаир на занаятите 2016 г.

За поредна година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня и музика  в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена  и зона с атракциони.  

Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 12 до 15 август 2016 г.  пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на български популярни и народни  песни.

В парка на Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

На картата на панаира, която ще бъде поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир гостите на събитието ще могат да видят възможностите за паркиране, различните обособените зони за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътя на литийното шествие от Манастира до параклиса. Желанието ни е многобройните гости на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват. 

Орешак е орисан да закриля националния дух още от самото се възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка  любов към изкуството и духовните ценности.  Посещението на традиционния панаир на занаятите  и храмовия празник на Троянския манастир   е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

В неделя (14 август) от 12.00 часа в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения  на “младите майстори” – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за четвърта поредна година в края на месец юли.

На  храмовия празник на троянския манастир  Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български  Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие - изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.

Богатото културно-историческо наследство, прекрасните природни дадености на района и многообразието от „живи занаяти” са изключително богатство, при допира с което всеки посетител попада в плен на емоцията от песните, танците, кухнята, занаятите и изящните и приложни изкуства, на това вълнуващо културно събитие в сърцето на Балкана.

Галерия със снимки

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.