ТРАДИЦИОНЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ 15 - 18 август 2019 г.

По традиция в навечерието на храмовият празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата-Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIIIв., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня и музика  в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена  и зона с атракциони.   Организаторите  предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 18 август 2019г.  пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни.

 В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции. Орешак   още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка  любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите  и храмовия празник на Троянския манастир  е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

 На  храмовият празник на Троянския манастир  Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български  Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие - изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.  

Прекрасните  природни  дадености на района и  многообразието от „живи занаяти”   са изключително богатство, при допира с което  всеки посетител  попада в плен на  емоцията от това  вълнуващо   културно събитие в сърцето на Балкана.     

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.