Българският фестивал на сливата навърши четвърт век

За 25-ти път в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата с. Орешак започва най-троянския празник – Празника  на сливата и Троянската сливова ракия.

Фестивалът създава много положителни емоции и добро настроение на хората от цялата община и на гостите избрали дестинация Троян в празничните дни. От това райско място е тръгнала славата на ракията преди повече от сто години. Орешак и до днес съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на материалнаото културно наследство на района. Невероятното преживяване ще ни накара да се върнем назад във времето, да се потопим в автентичната атмосферата на празника и да усетим духа на местните традиции.

Всеки празник си има традиция. А тук традицията освен с ракията и сливовите изкушения, освен с допира до традиционните за троянския край занаяти, включва и разнообразна музикална програма. Три дни ще пеем, ще танцуваме и ще се забавляваме в едно от най-красивите кътчета на България. В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак може да видите демонстрация от признати майстори на традиционно изваряване на сливова ракия и да опипате от първака – „живата вода”, този божествен нектар, който отпуска сетивата и връща радостта от живота.

За всички, които искат непосредствено да се докоснат до характерните за троянския край занаяти, могат с помощта на нашите майстори да се опитат сами да изработят нещо оригинално и самобитно и така да отнесат със себе си не сама предмета, а и спомена от това неповторимо преживяване.

Грънчарство: Арт работилница с майстор-керамика Румен Георгиев

Дърворезба: Арт работилница с дърворезбарката Милена Петкова

Арт ателие за рисувана коприна с художника Стела Василева

 

Българският фестивал на сливата  освен допира с богатите културни традиции на троянския край  ни предлага и своите кулинарни изкушения с „Орешашките баби” . Вие може не само да видите, а и да опитате някои от най- характерни за троянския край традиционни ястия със сини сливи.

В духа на празника организаторите от Националното изложение на занаятите са подготвили за вас, специален базар на традиционни сливови производи и предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.

Новото тази година  на ФЕСТИВАЛА НА СЛИВАТА в Орешак!!!
AZR  (Ани, Зани и Риани) Аниматори  в Орешак: 23 (събота), 24 (неделя);
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: КЪТ-ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА!

Национално Изложение Орешак и AZR – Аниматори Троян за първи път с изненади за децата: 
- безплатни рисунки на лица
- безплатни фигури от балони
- обличане на децата в приказни костюми
- снимки на място за спомен
- игри и щуреене
AZR – Аниматори Троян и Национално Изложение Орешак:

Традиция, съчетана с НОВОТО, СВЕЖОТО и АТРАКТИВНОТО!
Връщането назад във времето е едно пътуване с неочакван край, едно емоционално презареждане от срещата с духа и традициите на троянския край.

 

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.