Никола Манев с авторска изложба в Националното изложение - Орешак

Петък, 08 Септември 2017 08:55

На 16 септември 2017 (събота) от 18.00 ч. в зала 4 на Националното изложение - Орешак ще се открие авторската изложба "Спомени" на Никола Манев.

 

СПОМЕНИ

За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе
открий отново и пресътвори.
Веселин Ханчев

Тези думи на поета в пълна степен се отнасят за художника и човека Никола Манев,  чиито плодове на богатото му творческо въобръжение, представяме днес пред вас. Роден е в Пазарджик  на 28.08.1940 г., но отрасъл в Чирпан, завършва Художествената гимназия в София. През 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Манев има зад гърба си повече от  140 самостоятелни изложби в цял. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат различни теми като: странните земни образувания на българската природа, мексикански мотиви, но към една тема той се връща особено често – романтичните гледки на парижките покриви и комини.

В настоящата изложба "Спомени" представяме 62 платна, разкриващи цялото многообразие от творчески интерпретации на художника. Темите за „Небесни магистрали" и „Парижките комини" присъстващи неизменно в творчеството на Никола Манев са отразени и днес.

За първи път в допълнение към богатата експозиция от платна ще покажем и костюми на дизайнера Марина Францети, които са вдъхновени от картините на Никола Манев.

Рисуването според автора  е "приключение с неизвестен край, за което трябва да си подготвен". Великолепната техника винаги му е помагала, но отличителното в неговите творения е така наречената модерност –  изразяване на видими неща по невидим за другите начин.

Както му казал някога един италиански рибар (а те разбират от изкуство, защото Ренесансът е просмукан в гените им): „Твоите абстрактни картини са много по-реалистични от фигуративните.”

Основената цел на изложбата е даване на допълнителен тласък на културния живот в града и стимулиране работата на местните творци.

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.