Традиционен панаир на занаятите

Ежегодно около храмовия празник на Троянския манастир 15 август Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак организира четиридневен Традиционен панаир на занаятите. Тази традиция датира още от втората половина на  XVIII в.  Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира могат да си закупят и практични стоки за бита, както и да се насладят на българска традиционна кухня в прохладните бирарии. За нашите най-малки гости сме обособили зона с атракциони.

На всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето на традиционния панаир на занаятите  предлагаме пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

Изготвена е карта на панаира , която се поставя в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир, на която са обозначени възможностите за паркиране, различните обособени зони: за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътя на литийното шествие от Манастира до параклиса. Идеята е многобройните гости  на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват.  

Орешак  още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка  любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите  и храмовия празник на Троянския манастир  е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

На  храмовия празник на троянския манастир  Успение на Пресвета Богородица (15 август)  се отслужва Божествена света литургия от Негово Светейшество Български  Патриарх Неофит и се извършва литийно шествие - изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.  

Прекрасните  природни  дадености на района и  многообразието от „живи занаяти”   са изключително богатство, при допира с което  всеки посетител  попада в плен на  емоцията от това  вълнуващо   културно събитие в сърцето на Балкана.     

 

Галерия със снимки

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.