Св. Спиридон, Вълшебните метаморфози на дървото

„И си спомням за онзи майстор чудесен,
който първи е теглил върху явора шар
и дървото е станало песен...”


На 12 декември 2014 г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак бе открита от Кмета на Община Троян Донка Михайлова обща изложба дърворезба , посветена на св. Спиридон, покровителя на занаятчиите. Гости на събитието бяха Игумена на троянския манастир Велички епископ Сионий, Председателя на Общиниския съвет Ангел Балев и Зам. Кмета Поля Димова.
Художествената обработка на дърво е един от най-старите занаяти, който се практикува у нас. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни освен талант и многогодишен упорит труд, така също и безкористна любов и безкрайно търпение.


Дърворезбарят трябва да има точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смирение душа. Само творците надарени с тези качества, поглъщат красотата идваща от живота и природата, пречупват я през собствената си фантазията и с помощта на своя талант , вдъхват на дървото живот - и то се ражда отново, за да радва очите и душите ни.
В изложбата може да се видят уникални дърворезби на Йордан Иванов, Иван Димитров, Велко Думев, Тодор Нанчев, Минко Банковски, Веска Колева, Милена Петкова, Сашо Иванов , Георги Мицовски, Христо Йотов и Борислав Георгиев. Тези забележителни самородни художници, скулптори и пластици са на вид обикновени хора, но всъщност са вълшебници, които говорят езика на ореха, липата, радиката и елшата, а под сръчните им ръце излизат чудни пластики.
По думите на Христо Йотов „дървото е като жената - иска да го усещаш и галиш с любов”.
Дърворезбарите притежават дарбата да виждат какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете им, дървото оживява. Чрез своите произведения те внасят природата и традицията в нашия дом, като създават неповторим уют.
„С настоящата обща изложба дърворезба Изложението продължава една добра традиция, да представя както утвърдени майстори, така и млади автори, които допринасят за формиране на естетическият усет и художествената мярка” , отбеляза в привествието си Кмета Донка Михайлова.
Празникът е двоен, защото освен откриване на едно културно събитие, се чества и празника на народния майстор.
Дванадесети декември е Празник на занаятите и Ден на грънчарите и казанджиите. През втората половина на ХХ век Свети Спиридон е обявен за покровител на плетачи, тъкачи и кошничари. На този ден празнуват всички майстори на народните занаяти. Чества се като празник на различните еснафски гилдии – керемидари, тухлари, обущари, терзии, бакърджии и дюлгери.
На 12 Декември православната църква чества паметта на свети Спиридон, епископ Тримитунтски, който е бил един от великите светители и чудотворци на IV век.
Игуменът на Троянския манастир Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий нарави водосвет и освети иконата на св. Спиридон , подарена на Националното изложение от Българското иконографско сдружение и раздаде коливо, за здраве и берикет – по стара българска традиция. На този ден православната църква отправя и специална молитва към св. Спиридон, която гласи:
„Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога. Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи, в труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници. От обикновен пастир и земеделец Бог те взе и направи пастир на християните.
Ние усърдно те молим: закриляй всички, които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да живеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин” !
В своето приветствие към майсторите Негово преосвещенство Епископ Сионий сърдечно им честити празника на народния майстор, и им пожела по молитвите и застъпничеството на св. Спиридон, всемилостивия Бог да ги дарува с благодатта на духовните дарове и още дълги години да ни радват с плодовете на тяхното творческо въображение.


Иван Чакъров

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.