Седмица на културното наследство в Шарджа

  Националното изложениена художествените занаяти и изкуствата- Орешак получи покана да представи България  в "Седмица на културното наследство", която ще се проведе в Шарджа, ОАЕ от 15 до 20 октомври 2019г.

Поканата е от Института за историческо наследство в Шарджа. 

Групата е от 20 човека и ще се води от  управителя на Националното изложение Иван Чакъров. Поканата се осъществи с активното участие на Посланика на ОАЕ в София Н.Пр. Абдел Уахаб Алнаджар, който бе сред гостите на международният фестивал на занаятите  иизкуствата, който се проведе от 3 до 5 май 2019г. в изложбените зали на Националното изложение. Щандът на ОАЕ бе един от най-атрактивните и предизвикваше жив интерес сред гостите на събитието.  Всичко това е резултат от  визията  на Община Троян и Националното изложение  за динамизиране на международния културен обмен и насърчаване на съпътстващите ги туристически индустрии.  През месец април т.г. Кмета на Община Троян Донка Михайлова и управителя на Изложението Иван Чакъров водиха делегация за участие в Международния панаир на културните индустрии, който се проведе в гр. Нинбо, Китай. Българският щанд бе отличен с голямата награда  за "най-атрактивно представяне» на културните традиции.

Експозиция на предмети на занаятите, танцови пърформънси, музикални изпълнения, магията на глината и традиционна българска кухня са част от нещата, до които ще могат  да се докоснат жителите и гостите на Шарджа и ОАЕ. Целта е популяризиране на  богатите културни традиции на България и създаване на туристически интерес. Вече са подготвени няколко билборда в Шарджа с някои от най-типичните за България места.  Ще бъде издадена от организаторите и книжка за България, в която ще са представени местата, които си струва да бъдат посетени. ОАЕ по принцип имат интерес към минералните извори и културния туризъм. Вярвам, че посетителите на "Седмица на културното наследство" в Шарджа, ще имат възможност да  "открият" нови поводида посетят България и да  "споделият"  емоцията от допира си до една от най-древните култури в света-българската.

„Поканата за участие на Националното изложение да представи България в ОАЕ е ясен знак, че посоката, в която Община Троян и Националното изложение са насочили усилията си е правилна и добавя стойност към цялостния туристически продукт на района» каза управителят на Националното изложение Иван Чакъров. 

Галерия със снимки

© 2016 - 2020 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.