С награда за „най-атрактивно представяне“ бе отличена България на изложение в Китай

Само преди броени дни приключи четвърто изложение на културните и творческите индустрии, което се проведе от 12 до 14 април 2019г. в гр. Нинбо, Китай.  

В шест зали с обща площ от 50 000 кв.м., 1 200 изложители ( от тях 350 чуждестранни), от 17 държави  и регионални структори представиха своите произведения пред многобройната китайска публика.

В рамките на събитието са подписани  20 споразумения за сътрудничество и културен обмен. 337 000 души са посетили събитието, а общият брой на посетители, изложители и участници в другите съпътстващи Изложението събития е 457 000. 

Фактите красноречиво говорят за мащаба и вниманието, което организаторите отделят за развитието на културните и творчески индустрии, базирани на богатото културно многообразие на държавите, участващи в този международен форум. Четвъртото издание на изложението направи още една крачка в реализирането на  основната  цел - да  създаде   условия за развитие  и обмен в областта на културата и културните индустрии между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.  Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, заедно с регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа, под егидата на Юнеско и Исторически парк Варна, представиха древните културни традиции на България. Щанда имаше обособени различни арт пространства. В експозиционната част  бяха показани едни от най-добрите образци на  народните художествени занаяти ( керамика, дърворезба, ковано желязо, текстил и т.н.) на майстори от всички етнографски области на страната. В зоната за демонстрации  нашите майстори Румен Георгиев и Светлозар Пармаков ваеха своите великолепни произведения пред погледа на многобройните посетители. Възможността не само да наблюдават, но и сами да изработят нещо на грънчарското колело, предизвика небивал интерес. Потокът от хора там беше непрестанен. Имаше обособено пространство за музикалните изпълнения на гайдаря Стоян Янев, (син на известния наш гайдар Петър Янев), който завладя китайската публика с великолепните си изпълнения. Оказа се, че има китайски духов музикален инструмент, който звуково наподобява нашата гайда. На откриването на изложението Стоян Янев изпълни част от едно китайско музикално произведение, като комплимент към нашите домакини. Не липсваше и медиен интерес-публикации в пресата, интервюта и участието ни  във филма, който се снима за изложението.  Гостите на българския щанд освен духа на нашите древни културни традиции усетиха и емоцията на българското гостоприемство, опитвайки емблематични за България храни и напитки. Невероятната стена от 4 000 рози, посрещаше с уханието на Тракия, всички, които проявяваха интерес да научат повече за България.

Резултатите:

На българският щанд на изложението бяха презентирани туристически маршрути, които представяха възможностите на страната ни за културен туризъм. Град Нинбо планира да увеличи през 2019г. с 25 % броя на китайските туристи за България, като дори поема част от разходите на желаещите да посетят страната ни, като част от тях ще посетят и Община Троян.    

Кмета на Община Троян Донка Михайлова подписа споразумение за партньорство и културен обмен с Директора на дирекция „Култура и Туризъм“  Джан Айцин, което само по себе си говори за търсене на устойчивост в отношенията между двете страни. Резултат на споразумението е и участието на шестима майстори от град Нинбо на международни фестивал на занаятите и изкуствата, който ще се проведе от 3 до 5 май 2019г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата- Орешак.

Получихме приза за „най-атрактивно представяне“.  Тази награда е израз на чудесното партньорство между Китайският културен център в София, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак,  Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа  под егидата на Юнеско и Исторически парк Варна  и  показва за пореден път, че заедно можем повече.  Културният обмен може да изгражда устойчиви културологични мостове, така че впоследствие партньорствата ни с различните държави освен културни да придобият и икономически измерения.  По данни на организаторите  на изложението за три дни  40 000 бизнесмени от Китай и чужбина са сключили договори за 600 000 000 юана ( 150 000 000 лв.).  Струва си да се замислим върху този факт. Има смисъл да положим усилия за развитието на културния туризъм  и съпътстващите го туристически ( културни ) индустрии. Те могат да се превърнат в основен елемент и двигател  за генериране на приходи  на местната общност и биха предизвикали туристически интерес. Това би  добогатило образа на България като страна, която е предпочитана предимно за морски и зимен туризъм и би допринесло съществено за развитието  на общия туристически потенциал на страната.                                                                        

Галерия със снимки

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.