Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак се превръща в притегателен център за различни култури и занаяти

На 8 март кметът на Община Троян Донка Михайлова и управителят на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Иван Чакъров, се срещнаха със съветника по културните въпроси към посолството на Ислямска република Иран – г-н Хамид Реза Азади.Повод за проведената аудиенция е предстоящият Международен фестивал на занаятите и изкуствата (3-5 май 2019 г.) в Орешак. Амбицията на Националното изложение е да възроди международното присъствие в изложбените зали и да създаде мост между различните култури и хора.

Г-н Азади, под чието ръководство работи Културното Предствителство към Посолството на Иран в София, посети Националното изложение за първи път. Той беше впечатлен от керамиката и занаятите, представени в Изложението и в градската среда в Троян. Той поясни, че керамиката е също толкова популярен занаят и в Иран.  

На срещата беше обсъдено участието на Иран във фестивалните дни, което ще включва керамични съдове от град Лаледжин в провинцията Хамадан и други приложни изкуства. Коментираха се и дейности, свързани с бъдещи двустранни културни и партньорски отношения между Иранския културен център и Националното изложение.

Галерия със снимки

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.