Национално изложение на български тежковозен кон - 24.06.2018

Национално изложение на български тежковозен кон

За трета поредна година на 24 юни - Еньовден, гостите на Националното Изложение на занаятие - Орешак ще имат възможност на да видят някои от най-добрите екземпляри от тази рядка порода, както и демонстрации на някои специфични дейности, които се извършват с българския тежковозен кон – разкриващи тяхната пословична сила и работоспособност.

В изложението ще бъдат представени жребци, кобили и подрастващи кончета. Българският тип тежковозен кон се отличава с масивно телосложение, здрава конструкция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност. Предназначението на българският тежковозен кон е широко, но най-вече се използват в селското и горското стопанство, предвид тяхната работоспособност. Интересът към тях е голям и в сектора  на дърводобива.  За съжаление популацията е малка и производството на коне от тази порода не може да задоволи търсенето поради ограничения брой кобили-майки.  

Не е случайно, че представянето на българския тежковозен кон се случва в парка на една културна институция, като  Националното изложение на художествените заняти и изкуствата – Орешак. Грижата за опазване на богатите културни традиции на района и тяхното ожвяване и популяризиране са един от основните приоритети на Националното изложение. Настоящето събитие кореспондира и с един от най-старите занаяти – кираджийството (превозване на стоки и товари срещу заплащане – кирия). В древността пренасянето на товари през Балкана е ставало предимно с коне.    Така с течение на времето кираджийството се  е превърнало  в едно специфично занимание, даващо поминък на много хора от двете страни на Стара планина. За доброто ви настроение сме подготвили и интересна музикална програма, както и възможност да опитате някои от характерните за троянския край ястия.

 

 

 

Галерия със снимки

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.