Лятно училище по занаяти

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата– Орешак организира  от 2013 г. лятно училище по занаяти , което  се провежда през последната седмица на месец юли в изложбените зали на изложбения комплекс.

Целта ни е младите хора, на възраст от 10 до 15 години, да усетят непосредствено духа на културните традиции на района, чрез многообразието от живи занаяти. Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, младите майстори ще вдъхнат нов живот на богатото ни културно наследство. Новото тази година е участието на младата, но много талантлива художничка Росица Миладинова, която ще разкрие на младите ни таланти, тайните на изобразителното изкуство. Магията на глината оставяме  в ръцете на фамилия Йовкови, а метаморфозите на дървото ще  покаже  Милена Петкова. Младите участници ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън – пирография.    

Освен приятното преживяване при допира с характерните за троянския край занаяти, участниците в лятното училище ще отнесат и изработените от тях уникални предмети, които ще им напомнят до следващата година за техните корени. С това пътуване, в света на красивото и изящното ние посяваме в сърцата на младите хора любовта към богатите ни културни традиции. Всичко това  се случва в чудесния парк на Националното изложение, в непосредствена близост до Троянския манастир - в сърцето на Балкана, съхранил  спомена за славни събития от многовековната ни история. Желанието ни е да обединим въздействието на различните художествени форми и съзидание към природата в извън градски пространства. Днес, когато светът е тревожен и напрежение  витае навсякъде, въпроса за съхраняване на собствената ни идентичност придобива все по-голямо значение. Динамичното взаимодействието между човек–природа-изкуство придобива особена важност, и то най-вече по отношение на подрастващите. В този контекст лятното училище по занаяти надхвърля рамките на традицията и се превръща в едно  своеобразно училище по родолюбие. 

 

 

Галерия със снимки

Още в тази категория: Великденски панаир »
© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.