Български фестивал на сливата – една традиция с много вкус и настроение! От 22 до 24 септември 2018 в Националното изложение – Орешак

Неделя, 16 Септември 2018 13:35

От 22-24 септември 2018 в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и в гр. Троян ще се проведе XXVI-то издание на Празника на сливата и троянската сливова ракия, прерастнал от няколко години в Български фестивал на сливата.

Тази традиция датира от дълбока древност. С уважение и отговорност жителите на Орешак и Троян продължават да запазват и развиват тази традиция и организират, всяка година през месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия.

Гостите на празника имат възможност да се включат в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.

Пресъздавайки автентичната атмосферата на празника гостите ще усетят духа на местните традиции. Невероятното преживяване ще ги накара да се върнат назад във времето.

Празникът ще започне в 12.00 часа на 22 септември (четвъртък) с Демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, след което следва откриване на празника от Общински младежки духов оркестър с мажоретки в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак.

На всички, които ще изберат дестинация Троян предлагаме:
- Признати майстори демонстрират своите умения за изваряване на сливова ракия.
- Базар на традиционни сливови производи;
- Кулинарни приключения: демонстрация и дегустация на характерни за троянския край традиционни ястия със сини сливи.
- Демонстрация на занаяти свързани с производството и употребата на сливата и троянската сливова ракия
- Богата и разнообразна музикална програма
- Много забавления и изненади

 

Пъстрата музикална програма няма да остави безразличен нито един посетител на празника. Като започнем с вълнуващите музикални изпълнения от Общинския младежки духов оркестър с мажоретки, Вергиния Борисова - носител на наградата на публиката на Пирин Фолк 2015 и вдъхновените изпълнения на акустична китара на Добромир Дишев. Концерт ще изнесе и очарователната Маргарита Хранова. За ценителите на танцовото изкуство концерт ще изнесе фолклорен танцов ансамбъл „Магия” – гр. Ловеч. Част от нашата програма ще бъде и пиринският славей – Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопски танцов ансамбъл.

Три дни ще пеем ще танцувахме и се забавлявахме в едно от най-красивите кътчета на България - създавайки много настроение и положителни емоции на всички, които са избрали не случайно дестинация Троян и Българския фестивал на сливата.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.