Наближава традиционният панаир на занаятите „ОРЕШАК - 2012”

Четвъртък, 09 Август 2012 18:24

Тази година традиционният панаир в с. Орешак ще бъде от 11-ти до 15-ти август. Той води началото си още от втората половина на 18-ти век, провежда се всяка година и е свързан с храмовия празник на Троянския манастир "Успение на Пресвета Богородица", на 15 август.

Хиляди хора придружават чудотворната икона "Св. Богородица Троеручица" в литийното шествие до параклиса, където според легендата, някога е спрял атонският монах със свещения си товар – иконата на Божията майка. На този ден идват хора от близо и далеч да докоснат чудодейната икона на Троеручицата – за изцеление, за късмет, за вяра и почит.

 

Организатор на панаира е Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и Община Троян.

Тази година панаирът ще има едно по-различно звучене – ще се акцентира на традициите и занаятите и ще премине под мотото "Живите занаяти". Ученици от троянското художествено училище ще правят демонстрация на точене, шарене и декориране на керамични съдове и предмети, ще има демонстрации на дърворезба и тъкачество. Специални гости ще бъдат художник-керамикът и председател на ДТХ Енчо Ганковски и майстор-керамикът Румен Георгиев, които ще покажат на гостите на Изложението "Mагията на глината".

От 7 до 16 август Националното изложение ще бъде домакин на иконографски събор "Контекстът на иконата". По същото време там ще се проведе и пленер по керамика.

Подготвена е и специална програма, в която наред с традиционния събор-надпяване на 11 август, на сцената на Изложението, ще гостува за първи път тук полската група за автентичен фолклор "ЕТНОМАЛИЯ". Тя ще изнесе концерт на 15 август от 14.00 ч. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.