"В търсене на светлината" - изложба живопис

„Заедно се трудят ръката, умът и сърцето,
водени от безпогрешно чувство за мярка”.
Георги Железаров

 

На 17 юли 2017 (понеделник) от 18.30 часа в зала №3 на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, се открива изложба  живопис „В търсене на светлината”, посветена на 120 годишнината от раждането на художника Георги Железаров.

Почти винаги юбилеите са повод за равносметка, а понякога и опит за нов прочит на творчеството на познат или недотам познат художник. Друг път са възможност едно име доскоро било в забрава, да намери отново своята публика. Да допълни празнотата   в културното ни наследство и да даде нови гледни точки, обогатявайки представата ни за българския художествен живот от средата на ХХ век.

Кой е Георги Железаров и какво е мястото му в историята на изкуството ни? Защо този творец остава дълги години неразбран и недооценен? Настоящата изложба ще даде отговор на тези въпроси и ще очертае от дистанцията на времето портрета на художника като личност, творец и човек.

Огромното наследство, опазено от семейството на Георги Железаров, днес помага при изграждането на творческия му портрет, скрит между множеството съхранени рисунки, приложни проекти, живопис, ескизи, етюди и графични композиции, създавани ежедневно в продължение на десетилетия.

Галерия със снимки

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.