Национален младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн

Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив и София. Настоящото му XVIII издание е организирано от Министерството на културата, съвместно с Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак.

На 1 юни 2017 г. от 18.00 часа в зала № 3 на Националното изложение ще се връчат грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата, в която ще участват със свои произведения повече от 200 ученици от 13  училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас.

Ще бъдат присъдени 42 награди в 14 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика и стъкло, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен и промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор.

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г., приета от Министерски съвет.

Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за  еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до края на месец юни 2017 г.

 

Вижте статута на конкурса в прикачения файл.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.