Троянските майстори - новата екпозиция на Националното изложение

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Възкресение Христово, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата представи своята нова експозиция - общата  изложба по керамика носеща името „Троянските майстори”.

Националното изложение е едно много специално място, орисано от съдбата още от самото си създаване - да бъде пазител на  националния дух и любовта към занаята. В рамките на три дни гостите на община Троян и с. Орешак могат да се върнат назад във времето и да направят една разходка през вековете - съприживявайки последните събития от земния живот на Христос и Неговото славно Възкресение - чрез посещение на празничните богослужения в Троянския манастир и наред с това да се докоснат и до един друг феномен – народните художествени занаяти. 

Има поне две причини новия творчески сезон да се открие с изложба по керамика.

Първата, защото Керамиката е една от магнетичните сили, които действат в района – превърнала се в емблема и запазена марка на троянския край.

Втората причина е, съзнанието на местната власт и културните институции в Общината, че троянските майстори и хора на изкуството са нашето живо културно наследство – нашето богатство – нашето истинско духовно съкровище. Ние  вярваме, че Бог ни изпраща различни хора, чрез едни  да научим какво е добро, чрез други какво е саможертва, а чрез трети какво е красиво.  

Днес когато светът е наситен с тревога - притихнал в очакване на славното Христово Възкресение, Изложението ви представя смирено, произведенията на 16 автори, които ни разкриват многообразието на своето изкуство чрез 589 експоната. 

Наред с доаените Николай Йовков, Енчо Ганковски и Марияна Личева са и техните по-млади, но също толкова талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Георги Миленов, Надежда Христова, Румен Георгиев, Магдалена Събчева, Васко Василев, Мария Радоева, Мартин Киров, Мила Воденичарова, Росица Занкова, Марина Илиева, Силвия Доневска.                                              

Независимо дали предметите са едри или дребни, дали са богато декорирани и орнаментирани или въздействат само с форма и силует - Троянската керамика е колоритна и жива, тя създава настроение още от пръв поглед. Често произведенията на майсторите надхвърлят границата на традицията и ни принасят в един друг свят - света на красивото и прекрасното, където  всеки предмет ни разказва своята собствена история. Днешната Експозиция впечатлява  най-вече с разширяване на диалога  между традиция и модерно изкуство.  

Авторите за пореден път ни доказват, че керамичното изкуство е една магия. Магията на глината, водата и огъня.

Специален гост на „троянските майстори” е художник-керамика Светлозар Пармаков, който ни представя своята нова колекция от рисуван порцелан.

Още звучат в ушите ми като завет, думите на художник-керамика Марияна Личева, която на откриването на изложбата на Троянските майстори преди няколко години  възкликна, че тук се е построен храм на културата. Тези думи за нас са едновременно един чудесен комплимент, но и голяма отговорност.

За екипа на Изложението е огромна чест и привилегия да бъдем служители в този храм, където нашите талантливи творци свещенодействат, показвайки ни чрез своите произведения безкрайните метаморфози на своето творческо въображение. Ние се стараем да им осигурим една благоприятна среда, в която майсторите да разгърнат в пълен размер потенциала на своя талант.

Отдадеността и съпричастността на майсторите, които със своя безспорен талант и творческо въображение, спомагат Националното Изложение да се превърне в един духовен оазис, който съхранява и популяризира богатите културни традиции на троянския край.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.