Български фестивал на сливата 2016 Орешак

Вторник, 30 Август 2016 16:06

Тази година е XXIV издание на Празника на сливата и троянската сливова ракия, прерастнал от  четири  години в Български фестивал на сливата.

Корените на тази  традиция се простират дълбоко в древността. Не случайно на етикетите на сливовата ракия има изобразен манастир. Според преданието първото изваряване на сливова ракия е станала зад стените на Троянския манастир. Тайните за производството на тази „амброзия” по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.

Жителите на Орешак и до днес ревниво пазят  тази традиция  и организират, всяка година в края на месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия.

По традиция се провеждат два конкурса: за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе.

Всеки посетител може да се включи в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.

Автентичната атмосферата на празника, ще ни накара да се върнем назад във времето и да усетим непосредствено духа на местните традиции. Глътката „жива вода”, която всеки отпива на входа на изложението, ни връща радостта от живота, и възстановява равновесието и здравия смисъл на битието.

 

През четирите дни на фестивала предлагаме още:

- Демонстрация от признати майстори на традиционно изваряване на сливова ракия;

- Работилници по грънчарство, тъкачество и дърворезба;

- Базар на традиционни сливови производи и предмети свързани с употребата на сливата и сливовата ракия;

- Кулинарни изкушения с „Орешашките баби”, демонстрация и дегустация на характерни за троянския край традиционни ястия със сини сливи;

- Богата и разнообразна музикална програма;

 

Четири дни ще пеем, ще танцуваме и ще се забавляваме в едно от най-красивите кътчета на България.

Станете част от нашата старопланинска приказка, която ще ви създаде добро настроение и много положителни емоции.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.