Наградените автори на XXVII Национална изложба

Сряда, 01 Май 2013 20:58
Румен Георгиев - Носител на Първа награда Румен Георгиев - Носител на Първа награда НИХЗИ

В настоящата национална изложба бяха одобрени за участие от журито  659 бр. експонати от 126 автори. След преценка на художествените, технологичните и утилитарните качества на експонатите, журито присъди предвидените в Статута награди, които бяха връчени  от Кмета на Община Троян  г-жа Донка Михайлова на отличените участници:

ПЪРВА НАГРАДА (диплом и 500 лв.) получи:
Румен Георгиев от гр. Троян - за представената колекция чайници и сервиз за чай "Куб". Журито намира, че в тях с пестеливи изразни средства е постигнат успешен баланс между ефекта на ръкотворна пластичност и съвременно формоизграждане.

 

ВТОРА НАГРАДА (диплом и 300 лв.)  получиха:
-
Ралица Йовкова от гр. Троян - за артистичната керамична колекция от сервизи за чай и едроформатни вази и блюда, отличаващи се с богата ръчна декорация от растерно-геометрични и растителни мотиви.
- Елена Драмова от гр. Пловдив - за изящната колекция от ръчно тъкани покривки и тишлайфери, която пресъздава най-доброто от традиционния домашен текстил и градското женско ръкоделие.
- Йордан Александров от гр. София - за колекцията дървени гребени и солници с геометрична декорация, където съчетанието между плитка пастирска резба и оцветяване изглежда обнадеждаващо.

ТРЕТА НАГРАДА (диплом и 200 лв.) получиха:

- Сашо Димитров от гр. Кубрат - за колекцията струговани домашни купи с богати живописни фладерни ефекти, гарантирани от техниката на мозаечно-слепената разнородна дървесина.
- Женя Микова-Паунова от гр. Пловдив - за колекцията сребърни  накити с полускъпоценни камъни, отличаваща се съвременни форми,  подкрепени с познаване на традиционните техники.
- Иван Мондешки от с. Орешак - за разнообразната колекция медноковани съдове, издържани в традиците на старото медникарство.

ПООЩРЕНИЯ (диплом и 100 лв.) получиха:

- Катя Стоядинова от ателие "Праксис" в гр. Велико Търново - за колекция икони, които съчетават иконописната традиция със съвременен усет за живописна звучност. 
- Мариела Драганова от ателие "Праксис" в гр. Велико Търново - за колекция икони, които с вкус и пестеливост осъвременяват облика на църковната ни живопис. 
- Гергана Илиева-Лесикова от ателие "Праксис" в гр. Велико Търново - за колекция икони, които ни представят блясъка на ново, току-що завършено свето изображение.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.