XXVII национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие „Орешак 2013” бе открита в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата

Откриване на XXVII Национална изложба с международно участие Орешак-2013 Откриване на XXVII Национална изложба с международно участие Орешак-2013 НИХЗИ

На 01 май 2013, дни преди Празника на празниците – Възкресение Христово, след 25 годишно прекъсване с участието на майстори от Полша, Франция, Северна Корея, Япония, Китай, Индонезия и Палестина в  XXVII национална изложба на народните художествени занаяти „Орешак 2013” възкръсна една чудесна традиция – провеждането на международни изложби.

Това вълнуващо събитие донесе много радост и настроение на жителите на Община Троян и гостите на Националното изложение.

Изложбата бе открита от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова. Сред официалните гости бяха  Посланиците на Палестина - Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух, на Китай - Н.Пр. Гуо Йеджоу, на Полша - Н.Пр. Лешек Хенсел, Зам. Посланиците на Япония - г-н Тошио Сугиури, на Северна Корея - г-н Рим Джу Нам и на Индонезия - г-н Праново, които разгледаха новите експозиции и представиха своите щандове и участници в изложбата.

 

Основната цел на изложбата бе да покаже съвременното развитие на художествените занаяти и да поощри създаването на творби на съвременни майстори, които чрез своите произведения да пренасят традицията във времето.

До момента в комплекса са проведени 8 Международни изложби на народни художествени занаяти, с участие на майстори от Европа, Азия, Африка и Америка.

Занаятите са носители на културата на нашия народ, на неговата самобитност и естетически усет.

Произведенията им надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции. Творбите им носят емоцията от експиримента с формата и материала.

Днес произведенията на занаятите не само надминават прагматичните измерения и жизнения формат на традиционните форми, но и разширяват диалога с модерното архитектурно пространство. Настоящата Изложбата е доказателство за това и впечатлява  най-вече с търсене на синтеза между традиция и модерно изкуство.

Изложението не само съхранява и популяризира, но и подкрепя чрез различни фудожествени форми развитието на народната материална култура.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.