Представяне на държавите участнички

Петък, 05 Април 2013 15:12

Франция

Това е първо участие на град Перн-ле-Фонтен, който ще представи характерните за града и региона тъкани. Музеят на комтаденският костюм в Перн-ле-Фонтен ще покаже традиционен костюм, придружен с колекция от снимки на музея и костюмите в него.
Фирмата „Сулейадо”, производител на първите тъкани за традиционните костюми, ще представи оригинални индиански дървени дъсчици, които са служили за щамповане на тъканите и развитието на марката в днешно време.
Постоянна демонстрация от г-жа Надин Рожре, майстор-занаятчия от Перн-ле-Фонтен ще накара посетителите да станат част от украсата и бродерията на традиционния провансалски костюм. Тази традиция продължава и в наши дни, като главно се изразява чрез създаването на сувенири.
Малка изложба от керамични кукли, която свидетелства за връзката между нашите два града „глината”.  Видео клип на г-н Каню, ще представи умението на този приложник, придобил званието най-добър занаятчия на Франция.

 

 

Полша

Майстори ще демонстрират изработване на цветя от разтегателна хартия, свирки от глина характерни за района на Краков и с една обща изложба „Полска фолк”, с която ще участват и в седмицата на дизайна в София.

 
 

Палестина

За първи път в Община Троян ще бъде представена   изложба, свързана с държавата Палестина, които онагледяват историята, културата, духовността и бита на палестинския народ.
Етнографската изложба „Изкуството на Палестина” включва традиционни носии, специфични предмети от бита от керамика, дърво и ковано желязо, сувенири, макети. Сред експонатите са изработеният от седеф макет на Скалната джамия, намираща се на свещения за всички религии хълм на Ерусалим и „Тайната вечеря”, изработена от маслиново дърво. Впечатляваща е бродерията върху носиите, толкова напомняща чрез своите знаци и символи българското везмо.
Гостуващата изложба на Държавата Палестина е добър повод българската общественост да се докосне до древната култура, история и мистика на палестинската земя.
Откриването на нови възможности за взаимно опознаване, сътрудничество и подкрепа между двата твърде близки по дух народа е много важен момент в изграждането на съвременната  история на двустранните отношения.
Представянето на изложбата пред   жителите и гостите  на гр. Троян - една толкова богата на история и красива природа част от българската земя, е не просто форма на културен обмен, а израз на искреното желание за изграждането на здрави взаимовръзки на приятелство, доверие и взаимна подкрепа.

Изложбата ще бъде открита на 1 май 2013 г. в 12.00 часа в Зала №4 от Негоиво Превъзходителство Д-р Ахмед Ал Мадбух, Извънреден и Пълномощен Посланик на Държавата Палестина.

 

 

Китай

МЕТАМОРФОЗИТЕ НА ЛАКА - ТАЙНИТЕ НА ЛАКОВАТА ЖИВОПИС

Червеният лакиран съд за ориз, открит в месността Hemudu (Хъмуду), провинция Zhejiang (Джъдзян), разбулва история на изкуството на лака в Китай. Подобно на порцелана и коприната, то преживява непрекъснат разцвет, за да се превърне в национално съкровище.
Характерни за лака са неговите здравина, устойчивост на киселини и корозия. Използва се широко в ежедневието на древните китайци, като с течение на времето моделирането и употребата му, различните декоративни практики прерастват в истинско изкуство. Съвременните китайски художници, работещи с лак са съхранили това наследство, като творбите им представляват впечатляваща смесица от традиционни техники и модерни материали.
Лакът като художествено средство еволюира от лака за декориране на фаянс и носи в себе си особеностите и на двете изкуства. Уникалността на този материал и художествената му стойност се изразяват в специфичен тип красота. Разнородните умения, необходими за обработката на лака и множеството суровини, използвани за приготвянето му налагат този тип живопис като рядка и ценна художествена форма.
От началото на осемдесетте години на миналия век китайските художници, работещи с лак скъсват с традиционните техники на лаковата живопис. Поставя се началото на нова ера в изкуството, характеризираща се с истинско разнообразие от стилове.
Настоящата изложба представя накратко развитието на тази художествена форма в Китай, както и основите на производството на лака, посредством образци на съвременни живописни творби. Целта ни е да създадем пълна представа за това изкуство и модерното му развитие, а чрез  него – за хуманистичния дух и естетиката на Китай.

 

Япония

Хармония, изящество, красота

Според традицията на японците тя е начин да се отърсиш от ежедневието и да погледнеш навътре към себе си.

Церемонията носи смирение и представя проявите на творческата сила на хората. Чайния ритуал е церемония, в която няма излишно движение или ненужен предмет, като всяко движение притежава мистично значение.

Съдът за чая, черпакът и купата се избърсват за символично пречистване. Ритмичните движения успокояват и съсредоточават гостите. Мълчаливо се приготвя плътен чай и между гостите се пуска една купа с този чай. Гостите трябва да отпиват от едно място като символично обвързване. Преди пиенето на чай се опитват и традиционните сладки, „омогафи”.

Японската чайната церемония като начин на отмора, зареждане с енергия и докосване до една култура, носеща в себе си красота и изящество.

Гостите на Община Троян  ще могат да се включат в ритуала, който ще се проведе в Националното изложение – Орешак..

 

Индонезия

Батик - магията на восъка.
Майстори от Индонезия ще демонстрират древната техника на рисуване с восък върху текстил - батик, възникнала преди повече от 5000 години. Комбинацията от  восък и бои предоставя неограничени възможности за разгръщане на въображението. Тя носи емоцията от експримента с формата и материала, съчетавайки в себе си традиция и модерно изкуство.

Танцовата група „Очарователните рози на Архипелага” - към Посолството на Индонезия в България е основана от класа по индонезийски танци от тогавашния Посланик Негово Превъзходителство Брото Утомо през 2006 г. Съставена предимно от български ученици от София, групата е участвала в разнообразни културни събития и фолклорни фестивали из цяла България – не само в столицата, но и в други градове – Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Хасково, Казанлък, Свиленград, Монтана, Враца, Червен Бряг, Струмяни, Равда, Павел Баня и др. Танцовата група весели и по време на много събития, организирани от Посолството. Печелила е няколко награди на Международния Фолклорен фестивал в Казанлък (2006), Микрево Пее и Танцува в с. Струмяни (2008) и на Фестивала на Розите и Минералните води в Павел Баня (2009).
Името на танцовата група „Очарователните Рози на Архипелага” е дадено от г-жа Фели Роуз Инкириванг, съпруга на предишния Посланик Иммануел Робърт Инкириванг по време на церемонията на 17 август 2008 г. по случай 63-тата годишнина от Деня на Независимостта на Република Индонезия. Танцьорите символизират очарователните рози, а архипелагът в името напомня за Индонезия, затова и името „Очарователните Рози на Архипелага” е символ на дружбата между Индонезия и България.

Представяне на екзотичната музика колинтанг. 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.